Social media Pub
Social media Pub

Do finále 10. ročníka prestížnej súťaže v čapovaní piva Pilsner Urquell Master Bartender postúpil Štefan Drozd

22.06.2017

K majstrom za výčapom pribudol ďalší. A to vďaka ďalšiemu ročníku prestížnej súťaže v čapovaní piva Pilsner Urquell Master Bartender. Víťazom regionálneho kola súťaže, ktoré sa konalo v Košiciach sa stal Štefan Drozd z pivárne Camelot. Pripomeňme, že metropola východu mala počas uplynulých desiatich ročníkov súťaže silné zastúpenie. Z východného Slovenska pochádzajú viacerí bývalí celkoví víťazi súťaže: Peter Škripko a Igor Kolivoško z Košíc, či Ján Obšatník z Michaloviec, ktorý obhájili víťazstvo dokonca dvakrát.

Dobrý výčapník je ten, ktorý sa vie o pivo správne postarať a načapovať ho tak, aby sa k zákazníkovi dostalo v takej kondícii, v akej opúšťa brány pivovaru. Toho sú si vedomí aj v Plzenskom pivovare, preto chcú ľudí za výčapom motivovať a každoročne vyhlasujú súťaž. Pilsner Urquell Master Bartender je prehliadkou toho najlepšieho, čo medzi slovenskými a českými výčapníkmi, barmanmi a hostinskými máme. Víťaz regionálneho kola, ktoré sa uskutočnilo 20. júna 2017 v Košiciach v Plzenskej reštaurácii v Auparku postupuje do veľkého finále, ktoré sa bude konať v auguste v Plzni.

Súťaží sa nielen v technike čapovania, porota preveruje aj teoretické znalosti o výrobe a histórii piva, zároveň hodnotí spôsob servírovania a celkový dojem z prístupu a komunikácie so zákazníkom. „Práve spôsob ako výčapník ponúkne pivo zákazníkovi môže byť v tejto súťaži rozhodujúci. Nestačí vedieť dokonale načapovať hladinku. Výčapník má byť osobnosťou, kvôli ktorej sa hostia budú do prevádzky radi vracať,“ zdôraznil sládok plzenského pivovaru Václav Berka. Do poroty spolu s ním zasadli sládok Ján Píry a Zlatica Szabová zo spoločnosti Pivovary Topvar.

Záujem o regionálne kolo na východe Slovenska bol porovnateľný s vlaňajškom. “Úroveň súťaže však v tomto roku opäť stúpla. A to nielen po praktickej stránke, teda ako súťažiaci načapovali pivo, ale som nadšený aj z ich teoretických znalostí, ktoré išli ohromne nahor,” poznamenal V. Berka. Najlepší z nich, 24-ročný Štefan Drozd, pocestuje spolu s ďalšími finalistami Marekom Leitnerom z Plzenskej reštaurácie, Alexandrou Stašovou z pivárne U Grolla a Michaelou Bosákovou z podniku s názvom Baránok, na finále do Plzne. „Súťažil som aj vlani, no tento rok som si povedal, že chcem vyhrať. Obavy som mal len z toho, že mi to pokazí tréma, keďže som veľký trémista. Verím, že v Plzni sa aspoň umiestnim,“ zdôraznil Štefan, ktorý čapuje v košickom Camelote.

Do finále 10. ročníka prestížnej súťaže v čapovaní piva Pilsner Urquell Master Bartender postúpil Štefan Drozd Do finále 10. ročníka prestížnej súťaže v čapovaní piva Pilsner Urquell Master Bartender postúpil Štefan Drozd Do finále 10. ročníka prestížnej súťaže v čapovaní piva Pilsner Urquell Master Bartender postúpil Štefan Drozd